Vromans & Heijligenberg, verzekeringen: ‘Het zijn in Thailand soms Amerikaanse toestanden!’

GZ
André Vromans en Matthieu Heijligenberg runnen AA Insurance Brokers in Hua Hin en Pattaya, beter bekend als ‘verzekereninthailand.nl’. Voor veel Nederlandse en Vlaamse ondernemers, expats en pensionado’s in Thailand zijn ze onmisbaar bij de vaak lastige zoektocht naar een geschikte ziektekostenverzekering. En bij het onder druk zetten van een verzekeringsmaatschappij, als die moeilijk doet over een vergoeding. ‘Want, pas op, het zijn hier soms Amerikaanse toestanden!’

Laatst nog hoorde een klant via een alarmcentrale van een maatschappij dat zijn nierstenen zo groot waren, dat ze er vast al zaten toen hij de verzekering afsloot. Dus geen uitbetaling.

Onzin!

Dus grijpen de Nederlandse verzekeringsmannen in. Vriendelijk maar doortastend dringen ze door tot de verantwoordelijken binnen een maatschappij. Als het moet ook ’s nachts. Met succes.

‘Een reis van 10 uur, dat was echt geen doen’

Voor een klant op vakantie op Koh Tao krijgen ze een maatschappij zelfs zover, dat die meer vergoedt dan volgens de polis nodig is.

‘Hij werd ziek op dat eiland en was alleen verzekerd voor ambulancevervoer over de weg. Moest ‘ie met boot en auto naar Bangkok. Een reis van tien uur. Dat was echt geen doen. Uit coulance kreeg hij toen op ons dringende verzoek duur ziekenvervoer per vliegtuig.’

Altijd vinger aan de pols bij ziekenhuisopname

Bij ziekenhuisopnames houden ze sowieso altijd de vinger aan de pols.

Vooral particuliere ziekenhuizen gaan pas tot behandeling over als ze een fiat hebben van de verzekeringsmaatschappij. Daar kan de formele weg leiden tot te lang uitstel van een operatie.

‘Recent iemand die keurig in coma werd gehouden in afwachting van financiële afspraken. De behandeling zelf werd uitgesteld. Dan grijpen we in. Want dat had de man z’n been kunnen kosten.’

Noodzakelijk netwerk dankzij Brabantse vriendelijkheid

Vromans en Heijligenberg hebben een goed netwerk opgebouwd binnen de tientallen verzekeringsmaatschappijen waarmee ze zaken doen. Zowel Thaise companies als regionale kantoren van internationale verzekeringsbedrijven.

Die contacten zijn bijna vriendschappelijk. En ze onderhouden die op Brabantse wijze. Met regelmatig een drankje en lekker eten. Dat wordt gewaardeerd. Wat dat betreft lijken Brabant en Thailand op elkaar.

Ja, ze staan bekend als gezellige mensen. Kan ook niet anders: Heijligenberg bouwde in korte tijd een populaire horecazaak in Hua Hin. En Vromans – een professionele horecaman – noemt zich trots een Bourgondiër.

Sterke positie door groeiend aantal klanten

Wat hun positie richting maatschappijen versterkt, is het groeiende aantal westerse klanten dat ze aan zich binden.

Veel klanten, kennelijk tevreden, sluiten verschillende polissen af. Van ziektekosten- en levensverzekering tot inboedel- en autoverzekering. Op die manier word je voor de maatschappijen een belangrijke partij waar ze rekening mee houden.

En daar profiteren de klanten weer van. ‘Dat is onze toegevoegde waarde!’

Handig: De kleine lettertjes in je eigen taal uitgelegd

AA Insurance Hua Hin begint in 2007 met zero klanten, maar dat zijn er nu ‘huh… heel veul’.

Het zijn vooral Nederlanders en Vlamingen. Maar ook Duitsers en Fransen. Ook die kunnen ze in hun eigen taal wegwijs maken in het ingewikkelde Thaise verzekeringslandschap en dito polissen. Tot en met de kleine lettertjes aan toe. ‘Het is echt verdraaid handig om die in je eigen taal uitgelegd te krijgen.’

Ook Nederlandse ambassade tevreden klant

Groot geworden in de Koninklijke Badplaats, komen de klanten nu uit heel Thailand.

Ook uit Bangkok, waar voor de voltallige staf van de Nederlandse ambassade verzekeringen werden afgesloten. Naar volle tevredenheid, laat de plaatsvervangend ambassadeur desgevraagd aan ‘Goede Zaken in Thailand’ weten. ‘Zet dat maar rustig in het artikel!’

Sinds 2016 kantoren in Hua Hin en Pattaya

Sinds 1 januari 2016 zijn ze behalve in thuisbasis Hua Hin ook in Pattaya een grote partij. Door de volledige overname van een broker daar.

Die had overigens al dezelfde naam (AA Insurance Brokers Pattaya), omdat het bedrijf op dezelfde Thaise vergunning draaide. Net zoals enkele kleine verzekeringskantoren elders in het land die onder de paraplu van de groep vallen. Dat klinkt gecompliceerd, maar maakt dat ze allemaal goedkoop en zelfstandig kunnen functioneren zonder invloed van de verplichte Thaise partners.

Niks geen Zwitserlevengevoel in Thailand

Het is een flinke klus om de twee kantoren in de populaire badplaatsen aan weerszijden van de Golf van Thailand te runnen. Vanuit Hua Hin wisselen ze elkaar om de week af in Pattaya. Ze zien elkaar nog nauwelijks. Maken lange dagen. Niks geen Zwitserlevengevoel dus.

Om alles beheersbaar te houden, komt in Pattaya vast een extra Nederlander werken. Tegelijkertijd wordt voor andere toeristenplaatsen gezocht naar ondernemende franchisenemers. Bijvoorbeeld in Chiang Mai, Phuket en Kho Samui.

Want er kan veel online, maar direct klantcontact heeft voordelen. Ook voor de verzekeringsmannen. Je moet je klanten toch persoonlijk op nieuwe producten kunnen wijzen?

Geen verstand van verzekeren

Dat de onderneming groeit en alleen maar positieve recensies krijgt op Thailand-sites waarop doorgaans veel wordt geklaagd, is een opvallende prestatie van de twee Brabanders.

Bijna onvoorstelbaar zelfs. Want als ze naar Thailand komen, hebben ze beiden totaal geen verstand van verzekeren.

Rookverbod leidt tot vertrek naar Thailand

André Vromans (1960, Berkel-Enschot) doorloopt de middelbare hotelschool in Tilburg en neemt in 1983 het dorpscafé met feestzaal over van zijn ouders.

Al vijf jaar later gaat hij de verzekeringen in, maar dan – haha – als hoofd restauratieve voorzieningen van CZ. Daarna neemt hij samen met zijn echtgenote de bekende horecagelegenheid Herberg Den Hemel in Hilvarenbeek over. Een grote tent. Met café, restaurant en zalencomplex.

Het echtpaar verkoopt de zaak eind 2006 vervolgens weer als de regering het rookverbod voor de horeca aankondigt. De twee hadden eerder met eigen ogen in de VS gezien wat voor de horeca de financiële gevolgen zijn van zo’n rookverbod.

Mee speelt dat de overheid en politie niet optreden tegen illegale zaalverhuur en dus valse concurrentie door kampeerboerderijen in de buurt.

‘Ze gingen er altijd controleren als er toevallig net geen partij aan de gang was. Jaja, ook wat dat betreft is Nederland net Thailand’.

‘Verzekeren? Dat kan ik beter!’

Vromans besluit zijn heil in Thailand te zoeken. Boven de 30 graden, leuke mensen en veilig. ‘Waar vind je die combinatie nog meer op de wereld?’

Plannen voor de bouw van een beach resort in Hua Hin lopen vertraging op, maar een comfortabele woning wordt er wel gevonden.

Dan ontdekt hij hoe lastig het is om als buitenlander inzicht te krijgen in de verschillende opstalverzekeringen. Na lang zoeken komt hij voor advies terecht bij een Duitse broker.

‘Dat kan ik beter!’, denkt hij.

In 2007 opent hij zelf een verzekeringskantoortje.

Blijven hangen in Hua Hin

Matthieu Heijligenberg (1963, Dordrecht, maar getogen in Eindhoven en ‘daarom een echte Brabander’) begint in Brabant vanuit het niets een beveiligingsbedrijf.

Hij levert diverse vormen van beveiliging, met als specialisme mobiele surveillance. Eerst als eenmanszaak. Overdag klanten werven, ’s nachts bewaken.

Zijn bedrijf groeit snel. Krijgt grote klanten: de Universiteit van Tilburg, gemeenten en volledige bedrijventerreinen.
Na jaren van hard werken en groei besluit hij de zaak in 2004 te verkopen.

Hij trekt de wijde wereld in. Eerst op de vrachtwagen. Een jongensdroom+ zijn grootvader had een transportbedrijf. Prachtig lijkt het hem. Maar het valt toch tegen. Een nogal eenzaam bestaan.

Dan gaat hij uitgebreid op vakantie. Onder andere naar Hua Hin. En daar blijft hij hangen.

Zakenpartners ontmoeten elkaar in de bar

Heijligenberg verkent de wijk achter het Hilton, waar de ondeugende bars van Hua Hin zijn.

Een paar van die zaken staan te koop voor 3 tot 4 miljoen baht. ‘Dat leek me erg veel geld, maar de eigenaren kregen het ervoor.’

Dat brengt hem op het idee voor een relatief laag bedrag van een oude Thaise dame een huis in die buurt te huren, daar een bar van te maken en die dan te verkopen.

Voordat er een koper is, draait de bar onder zijn leiding. De nieuwe zaak trekt veel Nederlanders. En het is de plaats waar Heijligenberg en Vromans elkaar ontmoeten. Het klikt. En vanaf 2009 zijn ze samen eigenaar van ‘AA’.

Ondernemen in Thailand is niet moeilijk

Ondernemen in Thailand moeilijk? Nee hoor. Makkelijk juist.

Al is het jammer dat ze nauwelijks Thai spreken: ‘Voor een werkvergunning moet je wel op 128 formulieren een handtekening zetten. Voor hetzelfde geld onderschrijf je je doodvonnis.’

Maar verder laten ze al het ingewikkelde over aan de accountant. ‘Kan ook, want in tegensteling tot in Nederland is die hier betaalbaar.’

‘Vreselijk: Acht betaalde krachten die niets doen!’

De enige regel waar ze de pest aan hebben, is de verplichting om per werkvergunning vier Thai in dienst te hebben.

‘In het begin verdien je nog niets. Dan ben je een zaak aan het opbouwen en kun je makkelijk alles zelf doen. Ook koffiezetten. En dan zitten er acht betaalde krachten niets te doen. Vreselijk. Maar goed, inmiddels is het personeel hard nodig. Ze zijn druk met het sturen van rekeningen en verlengingen om polissen. Dat moet hier elk jaar opnieuw, dus zo blijven ze wel aan het werk.’

Verder valt Thailand ontzettend mee. ‘In Nederland moet je verplicht een apart toilet voor mannen en vrouwen hebben. Hier niet. Sterker nog, geen wc hebben mag ook.

‘Bij uitglijders lig je er zo uit’

‘Verzekereninthailand.nl’ verdient geld door de commissie die verzekeringsmaatschappijen betalen. De klant betaalt niets extra, de premies zijn altijd gelijk. Of men nu rechtsreeks naar de maatschappij gaat of via een broker. Dat is het systeem hier.

Ze zijn dus geen agent van een maatschappij. Willen nadrukkelijk recht door zee zijn. Ook uit commercieel belang.

‘Toen we heel lokaal in Hua Hin begonnen, werkten en woonden we midden tussen al onze klanten. Dan kun je je geen uitglijders veroorloven. Dan krijg je mond-tot-mond antireclame. Dan lig je er zo uit. En zo is het nog steeds. Ook nu we in het hele land actief zijn. Door social media is nu eigenlijk de hele wereld wat dat betreft een kleine lokale markt.’

Soms advies om geen verzekering af te sluiten

De klantvriendelijkheid gaat zover, dat ze soms voorstellen via hen geen verzekering af te sluiten.

Neem de man die vanuit Nederland belt om met spoed een Thaise verzekering af te sluiten, terwijl hij pas drie jaar later met z’n vrouw in Thailand wil gaan wonen.

‘Hij dacht dat je hier voor je 60ste een polis moet hebben, om ook daarna nog verzekerd te kunnen zijn. Maar dat is niet zo. En zo hebben we hem drie jaar premie betalen kunnen besparen.’

‘Blijf verzekerd in Nederland – goed en goedkoop!’

Of de enkele Nederlanders die ze adviseren om niet structureel in Thailand te gaan wonen, zodat ze hun Nederlandse basisverzekering kunnen houden.

Dat zijn mensen met een klein pensioen die in Thailand fors moeten betalen voor een ziektekostenverzekering die veel minder is, dan degene die ze in Nederland hebben. Dan kunnen ze goedkoper op- en neer reizen.

‘Door hun leeftijd zitten ze in een hogere tariefgroep. Als ze dan ook nog zwaar zijn en bepaalde ziektes hebben, kunnen maatschappijen met uitsluitingen komen. Dan betalen ze alleen nog maar als vast staat dat het niets met de reeds bestaande aandoening te maken heeft. Dat is voor een aantal mensen een te groot risico.’

‘Blijf dan alsjeblieft goed en goedkoop verzekerd in Nederland. Echt, we hebben in Nederland het beste systeem ter wereld!’

Hieronder: Wat heeft AA Insurance Brokers Nederlandse expats, ondernemers en pensionado’s te bieden?

Maar eerst onze 12 vragen en de antwoorden van André Vromans en Matthieu Heijligenberg.

André Vromans:

#1 Thailand is…? Soms onuitstaanbaar, maar wel een geweldige plek!

#2 Mooiste plekje? Railay Beach, vlak bij Ao Nang in Krabi.

#3 Lekker eten? Altijd nog een filet steak (Angus) met peperroomsaus.

#4 Thaise partner? Ja, dat houdt je van de straat.

#5 Beslist eens zien? De binnenlanden tussen de kuststrook met Cha-Am, Hua Hin, Pranburi en Prachuab Khiri Khan tot aan de grens met Myanmar. Ananasvelden zo ver het oog reikt. Vooral zandwegen, dus ga met een 4×4.

#6 Oppassen voor? Steekmuggen – en onderschat de wondjes niet die ze veroorzaken.

#7 Massage? Must om lichaam en brein te resetten.

#8 Nooit vergeten? Pluk de dag (moet ik ook vaker doen).

#9 Vakantie? Als het even kan, doen! Kost geld natuurlijk, maar in je laatste pak zitten geen zakken om je portefeuille in te steken.

#10 Thai zijn? Soms net kleine kinderen die worden geregeerd door teenagers.

#11 Kleine lettertjes? Toch maar je bril voor opzetten!

# 12 Zwitserlevengevoel? Hoop ik nog mee te maken!

 

Matthieu Heijligenberg:

#1 Thailand is…? Heerlijk relaxed land om te wonen en te werken.

#2 Mooiste plekje? De ‘drijvende’ bergtoppen in de ochtendnevel in Kaeng Krachang.

#3 Lekker eten? Nederlandse stamppot.

#4 Thaise partner? Nee, Filipijnse.

#5 Beslist eens zien? Isaan.

#6 Oppassen voor? Loslopende honden.

#7 Massage? Niet echt liefhebber.

#8 Nooit vergeten? Na 8 jaar terugkomen in Nederland en herontdekken hoe fantastisch er alles is geregeld.

#9 Vakantie? Te weinig tijd, maar als er tijd is in Thailand zelf en ook de Filippijnen.

#10 Thai zijn? Fijne mensen om mee te werken.

#11 Kleine lettertjes? Zeer belangrijk, altijd lezen!

#12 Zwitserlevengevoel? Dat heeft gelukkig een groot aantal in Thailand wonende buitenlanders. Voor mij duurt dat nog wel wat jaartjes.

AA Insurance

Hulp in je moerstaal bij verzekeren in Thailand

Op 9.000 kilometer van Nederland ben je wat blij met een assurantiekantoor dat je in jouw moedertaal te woord staat. Een verzekering afsluiten in Thailand is al lastig genoeg. Dat begint met de zorgverzekering.

Als een gepensioneerde Nederlander in Thailand gaat wonen, is zijn Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Een zorgverkering die opeens naar internationale maatstaven goedkoop blijkt. En heel volledig.

Maatschappijen sluiten bestaande ziektes uit

In sommige gevallen is het onmogelijk voor Thailand een betaalbaar alternatief te vinden, dat de meest gangbare ziekenhuisopnames dekt.

Dat heeft vooral te maken met bestaande ziekten, die door maatschappijen vaak worden uitgesloten. Niet emigreren en in plaats daarvan af en toe voor langere tijd naar Thailand te komen is dan de veiligste oplossing. Of een buitenlandpolis nemen van een Nederlandse zorgverzekeraar, al is dat vaak duur en lang niet altijd mogelijk.

Heldere uitleg tot aan de kleine lettertjes toe

Maar de meeste pensionado’s kunnen wel succesvol terecht bij AA Insurance Brokers oftewel verzekereninthailand.nl.

André Vromans en Matthieu Heijligenberg zoeken net zo lang tot dat ze de beste alternatieven op een rij hebben. Helder uitgelegd in het Nederlands. Inclusief de beruchte kleine lettertjes…

De kleine lettertjes worden als het op uitbetalen aan komt nog eens goed uitgeplozen.

‘Bij een afgewezen claim halen wij daar regelmatig iets uit, waardoor de maatschappij uiteindelijk alsnog bereid is te betalen. Dat hoort erbij. Gaat niet ten koste van onze relatie met de verzekeraar, die blijft gewoon goed. Uit de cijfers van de maatschappijen blijkt dat onze klanten relatief het meeste terug krijgen. Daar zijn we trots op. Het betekent dat we voor onze klanten altijd het maximale uit iedere claim halen’.

Onafhankelijk en eerlijk advies

André Vromans en Matthieu Heijligenberg zijn er oprecht van overtuigd dat een broker – een assurantiepersoon – veel extra’s brengt voor de klant.

‘Wij voorzien de klant altijd van onafhankelijk en vooral eerlijk advies. We zitten altijd op de stoel van de klant. Houden geen rekening met de hoogte van de commissie. We verkopen geen verzekering die we zelf ook niet zouden nemen. ’

Die opstelling leidt volgens het verzekeringsduo tot het beste product – qua prijs en kwaliteit. Dus tot tevreden klanten. Dus tot mond-tot-mondreclame en meer klanten. Het mes snijdt aan twee kanten.

Klanten zijn altijd positief

Klanten die we door de jaren heen over AA Insurance Brokers spreken zijn altijd positief. Van expats tot pensionado’s alom die in Thailand wonen.

De mannen nemen de tijd voor hun klanten. Ze reageren snel en uitgebreid op e-mails en de antwoorden tonen een goed overzicht en kennis van zaken.

En als blijkt dat je het geluk hebt in Nederland een volledige en voordelige internationale verzekering te kunnen afsluiten, dan feliciteren ze je daarmee oprecht.

Zaken doen met verschillende maatschappijen

Voor ziektekostenverkeringen – het belangrijkste product van AA Insurance Brokers – doen Vromans en Heijligenberg bewust zaken met verscheidene maatschappijen. Zoals MSH, April International, ACS, Cigna, Thai Health en Pacific Cross. Internationale en Thaise companies.

‘Zo kunnen we alle mogelijkheden vergelijken en de klant de beste alternatieven voorleggen.’

In de meeste gevallen raden ze een ziektekostenverzekering bij een internationale verzekeraar aan. ‘Die zijn hetzelfde geprijsd als de betere Thaise verzekeraars, maar bieden betere dekkingen.’

Goedkoop is niet altijd het voordeligst

Goedkoop is niet altijd het voordeligst, weten de mannen uit Hua Hin. Ze roepen om qua prijs niet tot het uiterste te gaan, bijvoorbeeld als het gaat om de financiële limieten.

‘Een jonge Zwitser koos tegen ons advies in voor een ziektekostenverzekering bij een Thaise maatschappij met een vrij lage limiet van 1 miljoen baht. Hij kreeg kanker. Moest naar het ziekenhuis. En binnen twee weken tijd was hij door die miljoen baht heen. Dan houdt het hier op.’

Thaise zorg duurder dan mensen denken

Wat veel mensen onderschatten, zijn de kosten van de Thaise zorg.

‘Er wordt altijd gezegd dat zorg in Thailand zo goedkoop is. Dat is deels waar. De staatsziekenhuizen zijn weliswaar goedkoper, maar de privéziekenhuizen zijn soms zelfs duurder dan in Nederland. Het voordeel is wel dat je in Thailand in de privéziekenhuizen snel geholpen wordt, terwijl je in Nederland meestal op de wachtlijst komt.’

Basisverzekering in Nederland? Let goed op!

Nog een keer ter waarschuwing: Veel mensen denken niet aan het afsluiten van een verzekering voor Thailand, omdat ze in Nederland verzekerd zijn. Maar: Als je langer dan acht maanden uit Nederland weg bent, ben je verplicht om jezelf uit te schrijven en vervalt ook de basisverzekering.

Pas op: Ook als je jezelf niet uitschrijft, vervalt die verzekering. Achteraf betalen de verzekeraars niet uit als ze hier achter komen en krijg je alleen de betaalde premie terug. Zonder dat je het weet, ben je dus niet verzekerd.

Ook op hogere leeftijd kan ‘AA’ zorgverzekeringen regelen. ‘Dat het niet kan, is achterhaald. De premie is weliswaar hoger, maar er kan nu echt op iedere leeftijd worden aangevraagd.’

Nieuw voor vakantiegangers per 1 januari 2017

Nieuw: Na 1 januari 2017 houdt ook bij vakanties de buitenlanddekking van de Nederlandse basisverzekering buiten Europa op. Vanaf dan moet je je aanvullend verzekeren, bijvoorbeeld via een reisverzekering met goede dekking.

‘Dat probleem kunnen mensen het beste in Nederland regelen. Maar het is wel goed er in dit artikel even op te wijzen.’

Thaise verkeer is levensgevaarlijk

Behalve de zorgverzekering is ook de autoverzekering belangrijk. Thailand behoort tot een van de gevaarlijkste landen ter wereld qua verkeersonveiligheid. Dus het is verstandig om die tot in de puntjes te regelen.

‘Als buitenlander in het Thaise verkeer ben je helaas wat vaker de pineut. Raakt een Thai gewond en kan hij minimaal 20 dagen niet werken, dan komt de zaak al voor de rechter. Dat loopt in de papieren. Zeker omdat je als buitenlander, als de zaak niet kan worden bewezen, vaak schuldig bent…’

Dashboardcamera in Thailand onmisbaar

Gouden tip van AA Insurance is: ‘Plaats een dashboardcamera in je auto en laat die altijd opnemen als je rijdt. Op die manier heb je meestal overtuigend bewijs van wat eraan vooraf is gegaan, mocht er iets gebeuren.’

Ook hier is het parool je niet op de goedkoopste premie blind te staren.

‘Kijk naar de dekkingen. Er zijn First Class verzekeringen met gevaarlijk lage dekkingen. Kies altijd voor minimaal 1 miljoen baht schadevergoeding als het om lichamelijk letsel van derden gaat, bij voorkeur zelfs minimaal 2 miljoen baht.’

Kwetsbaar op de motorbike

Behalve auto’s zijn ook brommers – de bekende Thaise motorbikes – een geliefd vervoermiddel onder expats en pensionado’s.

Op zo’n tweewieler ben je nog meer kwetsbaar dan in de auto in het Thaise verkeer.

‘Ook in dit geval geldt: kijk naar de dekking en zorg ervoor dat je jezelf voldoende verzekert. De verplichte verzekering van een paar honderd Baht per jaar dekt zo goed als niets. Neem daar bovenop dus een extra verzekering.

Info over huis verzekeren was niet te vinden

Het derde product van AA Insurance Brokers vormen de opstal- en inboedelverzekeringen.

Vromans kwam op het idee een assurantiebedrijf te beginnen, toen hij zelf informatie zocht over een goede opstalverzekering in Thailand en die niet kon vinden.

Hij weet uit ervaring dat een alles dekkende verzekering zoals in Nederland niet mogelijk is. Hier sluiten maatschappijen standaard een aantal zaken uit, die later wel in de papieren kunnen lopen.

Teleurstellingen bij opstalverzekering

De top-3 van grootste teleurstellingen van de opstalverzekering in Thailand:

1: Als de keuken is opgegeten door termieten, keert de verzekering niet uit.

2: Scheuren in de muur zijn niet verzekerd. Dat komt in Thailand zoveel voor, dat het bijna normaal is en dus niet wordt vergoed;

3: Lekkende waterpijpen onder beton of in muren? Niet verzekerd. Hoewel opsporen van lekkage een dure grap is, zeker als je tegels moet weg tikken. Alle gevolgschade die de waterlekkage in huis veroorzaakt is overigens wel verzekerd.

Alles is anders in Thailand

Zorgverzekeringen, auto- en bromfietsverzekeringen, opstalverzekeringen – het is in Thailand echt allemaal anders dan in Nederland.

Gelukkig kunnen Vromans en Heijligenberg het je allemaal uitleggen.

In je moerstaal.

AA Insurance Brokers Hua Hin & Pattaya: www.verzekereninthailand.nl

© 2018 Goede Zaken in Thailand. Alle rechten voorbehouden.